Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Bijbel in Gewone Taal

Begin oktober 2014 verschijnt er een nieuwe vertaling van de Bijbel, gemaakt door het Nederlands Bijbelgenootschap: de Bijbel in Gewone Taal. Het is een vertaling uit het Hebreeuws en Grieks, in gewone taal, de taal die we allemaal gebruiken. Het doel is om de Bijbel leesbaar en begrijpelijk te maken voor zoveel mogelijk lezers.

Begrijpelijkheid voorop
Begrijpelijkheid staat voorop bij deze vertaling. De woorden zijn bekend. De zinnen zijn niet te lang. En de tekst is altijd duidelijk. Moeilijke begrippen worden toegankelijk onder woorden gebracht. De Bijbel in Gewone Taal biedt lezers op een nieuwe manier toegang tot de teksten.

Aansprekende taal
De gewone taal van deze Bijbel spreekt lezers op een nieuwe manier aan. Juist door de gewone woorden kunnen mensen zich vertrouwd voelen met de tekst, en direct met de tekst in contact komen. Het lezen wordt een ontmoeting, met mooie verhalen, inspirerende personen en bijzondere teksten.

Geschikt voor iedereen
De Bijbel in Gewone Taal is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd, kennis of achtergrond. Iedereen kan de teksten lezen en begrijpen, iedereen kan meedoen. Zo kunnen meer mensen ervaren wat de Bijbel vandaag te zeggen heeft.

De Bijbel in Gewone Taal is verkrijgbaar vanaf 2 oktober 2014. Verder verschijnt er een Scheurkalender met teksten uit de Bijbel in Gewone Taal en een methodeboek van vertaler Matthijs de Jong dat de uitgangspunten, keuzes en dilemma's van de vertaling toelichten.

Voorbeeld
Ruth 3:8-9, Bijbel in Gewone Taal
8 Midden in de nacht schrok Boaz wakker. Hij draaide zich om en merkte dat er een vrouw aan zijn voeteneinde lag. 9 'Wie ben jij?' riep hij. 'Ik ben het, Ruth,' antwoordde Ruth. 'Mag ik bij u blijven? U bent familie van mijn gestorven man. Dan moet u toch voor mij en No├Âmi zorgen?'