Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Frederik van Houten

Rooijen, R.P. van

Prijs: € 3,50
Voorraad#stock_type# onbekend
(Geen beoordelingen)
Delen:
Productspecificaties
EAN : 9789033123931
Auteur(s) : Rooijen, R.P. van
Taal : Nederlands
Onderwerp : Theologie
Categorie : Geschiedenis
Verschenen : November 2013
Uitvoering : Ingenaaid
Conditie : Nieuw
Pagina's : 152
Beschrijving

Na de Synode van Dordrecht (1618-1619) leek de strijd tussen 'voetianen' en 'coccejanen' leek de kerk spoedig diep te verdelen. De voetianen werden beschuldigd van een 'scholastische' wetenschapsbeoefening, terwijl de coccejanen ervan werden verdacht te staan onder invloed van het rationalisme van de filosoof Descartes.
Weinig aandacht genoten tot nog toe de 'ernstige coccejanen'. In plaats van deel te nemen aan debatten, waarbij vaak meer vuur dan licht was, legden zij de nadruk op de praktijk der godzaligheid. Door het geestelijk leven in woord en geschrift te bevorderen, sloegen ze een brug tussen beide partijen en dienden ze Gods Kerk.

In dit boek wordt aandacht besteed aan zo'n 'ernstige coccejaan': Frederik van Houten (1622-1711), ambtgenoot en zielenvriend van de bekende dominee Petrus Immens. Jarenlang was hij predikant in Middelburg. De preken en pastorale gedichten en liederen die Van Houten nagelaten heeft, komen op uit het Woord en de wegen die God gaat met Zijn volk. Men proeft daarin de liefde tot God, Zijn dienst, Zijn kinderen, alsook de bewogenheid met de onbekeerden.

Drs. R.P. van Rooijen is predikant van de Hersteld Hervormde Gemeente te Houten.

Velden met een * zijn verplicht